HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI ve SAĞLIĞA FAYDALARI🥥
❓Son zamanlarda hindistan cevizi yağı oldukça popüler ve çoğunluk tarafından tercih edilen bir ürün olmuştur. Peki Hindistan cevizi yağını bu kadar popüler kılan şey nedir ? Sağlığa faydaları nelerdi ? Bu gün blog yazımızda bunlara değineceğiz
.
Sızma hindistan cevizi yağında bulunan başlıca bulunan asitler; fenolik asitler kafeik asit, siringik asit, p-kumarik asit, vanilik asit ve ferulik asittir. Ayrıca yüksek miktarlarda flavonoid, özellikle flavanonlar ve dihidroflavonoller ile A ve E vitaminleri içerir. Hindistan cevizi yağı MCT yağlardan zengindir ve yağ asidi grupları arasında kaprilik asit bulunur.
MCT’ler uzun zincirli yağ asitlerinden (LCT) farklı olarak kolesistokinin sekresyonunu uyarmaz. LCT’ler şilomikronlara bağlanarak lenfatik sisteme girer ve β-oksidasyon için mitokondriye taşınmak üzere karnitine bağlanır. MCT’ler ise şilomikronlara bağlanmadan portal vene geçer ve albümine bağlı olarak karaciğere taşınır. Ayrıca MCT’ler, β-oksidasyon için karnitin asiltransferaz sistemine bağımlı değildir. Böylelikle mitokondriye bağımsız olarak kolayca girer. Bu keton cisimleri, karaciğer tarafından CO2, H2O ve enerji üretmek için daha fazla metabolize edilebilir. MCT’ler bu daha hızlı metabolik dönüşüm sonucu üretilen enerjiyi yağ olarak depolamak yerine beyin, organlar ve/veya kaslar tarafından anında kullanılmak üzere tamamen yakıta dönüştürülebilir.
📌Hindistan Cevizi Yağının Genel Sağlık Üzerine Etkileri
Hindistan cevizi yağının çeşitli sağlık yararları arasında antiviral, antibakteriyel, antifungal, antiparaziter, antiiflamatuar, antitrombotik, kardiyoprotektif, hepatoprotektif, antidermatofitik, antidiyabetik, hipolipidemik, antikolesistik, antioksidan ve antikarsinojenik aktiviteleri yer alır. Bunun yanında bağırsak enfeksiyonları, yüksek ateş, yara iyileşmesi, bronşit, astım ve baş ağrısı tedavilerinde de hindistan cevizi yağı kullanılır. Alzheimer hastalığı gibi nöral hastalıklarda MCT kullanımı olumlu yönde etki sağlamaktadır. Ayrıca hindistan cevizi yağının yüksek polifenol içeriği nedeniyle oksidatif stres ile ilişkilendirilen osteoporoza ve yaşlanmaya karşı antioksidan özellik gösterebileceği bildirilmektedir. Hindistan cevizi yağı tüketiminin glisemik kontrolde etkili olabileceği, kısa barsak sendromu, pankreatik yetmezlik, malabsorbsiyon sorunları gibi hastalıklarda alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilmektedir.
Bileşiminde bulunan laurik asidin antimikrobiyal özelliği ile diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Ağız bakterilierine karşı etkili olup ağız florasını olumlu yönde etkiler. Hindistan cevizi yağı ile yapılan ağız çalkalama uygulamasının diş çürüğüne neden olan “Streptococcus mutans” bakterilerini yok eder.
📌Hindistan Cevizi Yağının Ağırlık Kaybına Etkileri
Orta zincirli yağ asitleri karnitinden bağımsız olarak mitokondriye taşınması nedeniyle LCT’lere kıyasla
daha hızlı emilir ve metabolize olur. Böylelikle MCT’ler tokluğu arttırır ve ağırlık kaybına destek sağlar.
📌Hindistan Cevizi Yağının Kan Lipidlerine Etkileri
İçerdiği polifenoller sayesinde bağırsakta daha düşük miktarda kolesterol emilimi sağlar.
Hindistan cevizi yağı takviyesi, LDL kolesterol ve trigliserid parametrelerini düşürmede etkilidir.
Sızma hindistan cevizi yağı daha yüksek polifenol ve E vitamini içeriğinde sahiptir. Bu özelliği ile kalp hastalıklarında, BKİ’yi azalttır ve yüksek yoğunluklu lipoprotein-kolesterol (HDL) seviyesini arttırır.
‼️Fakat burada önemli olan nokta hindistan cevizi yağının “soğuk sıkım” olmuş olmasıdır. ‼️