- 1. Glutensiz Diyet Nedir ?
-
-
- Glutensiz diyetin ana ilkesi, içerisinde gluten bulunan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunları içeren bütün yiyecek, içecek, ilaç ve besin takviyelerinin diyetten çıkarılmasıdır. Bu besinler yerine diyette mısır, darı, pirinç, sorgum ve tef gluten içermeyen tahıllar kullanılır.
-
- Glutensiz diyet esas olarak, meyve, sebze, et, balık, baklagiller, kuruyemişler, süt ürünleri ve yumurta gibi gluten içermeyen besinlerden oluşmaktadır.
-
- Günümüzde birçok insa bilinçsiz bir şekilde glutensiz diyet uygulamaktadır; ancak glutensiz diyet, diğer eliminasyon diyetleri gibi çeşitli besin ögesi eksikliklerine (B vitaminleri, D vitamini, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, selenyum, bakır) neden olabilmektedir.
- 2. Glutensiz Diyet Kimlere Uygulanır ?
-
-
- Son yapılan araştırmalarda haşimato tiroidi olan hastalarda glutensiz diyet programının TSH değerlerini anlamlı oranda azalttığı görülmüştür.
-
- Kronik lenfositik tiroidit olan hastalarda glutensiz beslenme programı uyguladıklarında tiroid antikorları azalmış, 25-hidroksi vitamin D seviye- leri ve SPINA-GT indeksi (tirotropin ve serbest tiroid hormon seviyelerine dayalı hesaplanan bir indeks) biraz artmıştır. Aynı zamanda TPOAb ve TgAb seviyeleri, SPINA-GT indeksine olumlu yönde etkisi olmuştur.
-
- Sindirim ve gaz problemi yaşayan hastalarda (İBS, SİBO vb.) sempromlar ve sancılar azalmıştır.
-
- Otoimmün hastalıklarda semptomları azaltıcı olmakta ve tedaviye destek sağlamaktadır.
- 3. Glutensiz Besinler ve Yasaklar
-
SERBEST
GlutensizRİSKLİ
İçindekiler listesine dikkatli bakınızYASAK
Gluten İçerenTAHIL Pasates, mısır, pirinç, darı, teff, esmer buğday,keçiboynucu, tapioka, kestane ve bunun unları. Unlarda bulaşanlara dikkat etmelisiniz !! Doğal glutensiz tahılların işlenmiş ürünleri (patates püresi, patates cipsi, patlamış pirinç vb.) Esmer buğday dışındaki tüm buğday çeşitleri, arpa yulaf, çavdar, kamut ve bunlardan elde edilen ürünler.Bulgur, kuskus gibi hamur işleri, pastalar ve müsliler, yukaf!!(işlenme sırasında kontaminasyon nedeniyle tek başına gluten içermese dahi gluten bulundurabilir. MEYVE / KURUYEMİŞ Tüm meyveler Kuruyemişler SEBZE Tüm sebze çeşitleri ve baklagiller Hazır sebze ve baklagil yemekleri Tahıllı sebze yemekleri, panelenmiş sebze ve yemekleri. SÜT ÜRÜNLERİ Süt, doğal yoğurt, labne peyniri, krema. Mozarella gibi taze peynirler. Parmesan peyniri. Hazır kremalar, pudingler. Rokfor peyniri, kaşar peyniri ve işlenemiş süt ürünleri. Etiket okumak önemlidir. İçindekiler kısmı incelenmelidir ET, BALIK VE YUMURTA Tüm et, balık çeşitleri ve yumurta. Etli ve balıklı hazır yiyecekler, işlenmiş et ürünleri salam, sosis gibi. Panelenmiş, unlanmış balık ve etler. YAĞLAR, BAHARATLAR, SOSLAR VE HAMUR İŞLERİ İÇİN MALZEMELER Tüm sıvı yağlar, katı yağlar, margarin. Saf baharatlar, tuz, karabiber. Hazır soslar, soya sosları, et suyu, bulyonlar. kabartma tozu gibi pişirme malzemeleri, baharat karışımları. Gluten içerikli tüm soslar. TATLILAR VE TATLANDIRICILAR Tüm saf şeker çeşitleri, bal, reçel Çikolata, şekerleme, kakao, dondurma, şekerler. Mısır gevrekli hazır kahvaltılıklar. İÇECEKLER Kola, limonata, kahve, çay, meyve suları, meyve nektarı, gluten içermeyen alkollü içecekler. Frappe gibi hazır karışımlar. Arpa ve malt içeren boza bira ve işlenmiş kahveler.
**GLUTENSİZ BESLENMEDE ETİKET OKUMA ÇOK ÖNEMLİDİR. BAZI ÜRÜNLER GLUTEN İÇERMESE DAHİ ESER MİKTARDA GLUTEN BARINDIRABİLİRLER.**
Görüntülenme: 1.692