Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00 Arayabilirsiniz!
Sağlıklı Yaşamın Adresi !

Sedef Hastalığında Beslenme

Diyet de dahil olmak üzere immünolojik, genetik ve çevresel faktörler sedef hastalığının patogenezinde rol oynar. Son yapılan araştırmalar incelendiğinde; yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi sedef hastalığında lezyonları azaltarak yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediği belirtilmektedir.

🍏Beslenme önerileri

Anti-inflamatuar beslenme, doymuş yağ asitlerinin azaltılması, omega3, A,C,E vitaminlerinin, karotenoidler, flavanoidler ve selenyum gibi antioksidan içeriklerin eklenmesi tedavi süreci için önemlidir. Beslenme, oleik asit, tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA)açısından zengin olmalıdır.

 Omega 3, EPA, DHA İçeren Besinler Balık, ceviz, keten tohumu, çinekop, uskumru, alabalık, ton ve somon balığı gibi yağlı balıklar
 Antioksidan Besinler   Kırmızı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler 
 A Vitamini Yumurta, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, domates, havuç
 C Vitamini Çiğ sebze ve meyveler (biber, maydanoz vb.), çilek, turunçgiller (portakal, mandalina, limon vb.)
 E Vitamini   Bitkisel yağlar (zeytin yağı, fındık, badem ceviz vb.) 
 Karotenoidler Turuncu, sarı, yeşil renkli sebzeler, lahana, brokoli, brüksel lahanası, kırmızı biber, domates vb.
 Falvonoidler Brokoli, narenciye, elma, tahıllar (yulaf, buğday) yeşil çay
 Selenyum Sert kabuklu yemişler ( kabak çekirdeği, ceviz, brezilya cevizi), tam tahıllar (tam buğday unu, kahverengi pirinç, karabuğday, siyez vb.)
  • Kabak çekirdeği selenyumdan zengindir, günlük ½ – 1 avuç olacak şekilde diyete eklenmesi önerilir.
  • Haftada 2 balık eti, hindi eti tüketimi önerilir
  • Haftada 1 gün tavuk eti veya kırmızı et tüketilebilir.
  • Çiğ kuruyemişler günlük 1-2 porsiyon olacak şekilde beslenmeye eklenmesi önerilir.
  • Zerdeçal, zencefil 1 çay kaşığı olacak şekilde günlük diyete eklenmelidir.
  • Kefir, yeoğurt gibi probiyotikler beslenmeye eklenmelidir.
  • Kilolu, obez kişiler vücut ağırlığını azaltmalıdır.
  • Omega-3 ün omega-6 ya oranı 1:1.80-1.50 olmalıdır.
  • Omega-3 ek beslenme takviyesi olarak beslenmeye eklenebilir.
  • D vitamini eksikliği durumunda besin takviyesi olarak diyete eklenemli.

❌Kaçınılması Bereken Besinler

  • Omega 6
  • Doymuş yağlar 
  • Trans yağlar
  • Basit şekerler 
  • Sigara – alkol semptomları önemli ölçüde arttırmaktadır bu nedenle kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Glisemik indeksi yüksek besinler beslenmeden çıkarılmalı (beyaz pirinç, beyaz ekmek, makarna vb.)
 Omega-6 İçeren Besinler Mısır yağı, ayçiçek yağı
 Doymuş Yağ İçeren Besinler Süt ve süt ürünleri, yağlı peynirler (kaşar peyniri, hellim peyniri, tulum peyniri), kırmızı et, tereyağı, kaymak, krema
 Trans Yağ İçeren Besinler Poğaça, börek, yağlı hamur işleri, işlenmiş paketli ürünler, hazır kekler, margarin
 Basit Şeker İçeren Besinler çikolatalar, reçel, bal, pekmez, beyaz unlu gıdalar, sofra şekeri, şerbetli tatlılar

Sedef hastalığında Kullanılan Çay Reçetesi

REÇETE 1 

Saprana 25g

Çilek (yaprak) 10g

Böğürtlen (yaprak) 10g

Barut Ağacı (kabuk) 5g 

  • Kullanıldığı yer; sedef hastalıklarında destekleyici
  • Hazırlanışı, dozu ve kullanışı; 2 tatlı kaşığı çay karışımı 500mL ılık su içine ilave edilir, kapak kapatılır ve 12 saat demlenir, süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir. 4 hafta boyunca kullanılır.
  • Uyarılar; 4 hafta kullanım sonrası 4 hafta ara verilmelidir.

Kullanılmadan önce hekim veya eczacıya danışarak kullanılması önerilir.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.